van hoop naar verlangen

Naar mijn idee praten we soms te makkelijk over het woord verlangen. Verlangen heb je natuurlijk in allerlei vormen en gradaties. Maar echt contact maken met je verlangen, dat is nogal wat. Dat kwam ik deze week tegen, toen ik een verlangen toeliet, dat erg sterk was.
Volgens mij komt verlangen altijd uit dezelfde bron als levenskracht, groei kracht. Willen groeien, willen leren. Zelfonderzoek is daar een belangrijk middel voor om dat eens te onderzoeken bij jezelf. Hoe zit dat nu eigenlijk? Hoe werkt dat nu bij mij?
Een aantal weken terug hadden we een expositie in onze tuin van werk dat Gebi heeft gemaakt. Waaronder dit beeld hierboven op de foto met als naam; Groeikracht.
De kunst is nu om het verlangen, dat soms zo sterk is, toe te kunnen laten en tegelijkertijd de vervulling ervan los te laten. Dan breng je verlangen naar hoop.
Verlangen komt namelijk nooit alleen. Rond verlangen zitten al die beelden en die ervaringen uit het verleden dat dit verlangen niet is vervuld. Er zit controle bij van de manier waarop ik wil dat dit verlangen vervult moet worden. En de angst dat niets of niemand dit verlangen ooit zal vervullen. Het gevoel van kwetsbaarheid ook, de afhankelijkheid. Het feit dat ik de ander niet kan dwingen om mijn verlangen te vervullen. Uitspreken kan wel heel belangrijk zijn, maar wel op zo’n manier dat de ander zich vrij voelt. Uitspreken en de vervulling gelijk weer loslaten. Soms is het natuurlijk makkelijk om iemands verlangen te vervullen, maar er zijn van die verlangens, die spelen zich af op het scherpst van de snede. Die raken aan waar iemand anders grens begint. En hoe zit dat dan? Het kan ook zijn dat je je verlangen gewoon telkens weer uitspreekt. Frapper toujour, zei een leraar van mij ooit.
Door verlangen naar hoop te brengen open je de deur voor de mogelijkheid van vervulling zonder dat jezelf met al je beelden, verwachtingen, dwang, patronen etc. daar tussen zet. Het kleine sterven noemt men hoop ook wel, nou dat gaat dan over die beelden, verwachtingen, dwang, patronen. Voor mij is dat steeds opnieuw weer oefenen, wat met het ene verlangen beter lukt dan het andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 968
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com