thuiskomen bij jezelf en de kring

Vandaag had ik een ontmoeting met een casemanager van Sociale Zaken, waar ik veel mee samenwerk. We hadden elkaar al een tijdje niet gesproken. Ze vertelde dat ze een tijdje overspannen was geweest en hier ook hulp in had gezocht. Dit naar aanleiding van mijn verhaal dat ik mijn gevoel aan het toelaten ben hoe het voor mij was om op te groeien in mijn gezin. Dat herkende ze dus. Ze had zich in haar gezin nooit thuis gevoeld en dat gevoel begon ze nu in zichzelf te voelen. De jonge vrouw heeft nu zelf een gezin met een man en twee kleine kinderen. Ze was een nieuwe hobby begonnen; een poppenhuis maken en inrichten, wat haar helemaal bij haar eigen thuisgevoel bracht. Het maakte haar helemaal gelukkig en tevreden. Daar kan niets tegen op, zei ze.
Gisterenavond had ik mijn schrijfcursus in Breda met de groep van Mária Hillen. Deze groep kent elkaar nu 4 jaar en we zijn echt naar elkaar toe gegroeid. We zijn echter geworden, meer individu, elkaars ondersteuning in ons eigen groeiproces om meer te worden wie we zijn. En dat thuis komen bij jezelf is daar essentieel in. We hadden het daar gisteren ook over. In eerste instantie ben je als mens bezig in je leven om met de ervaringen die je op doet alle puzzelstukjes in je handen te nemen en te onderzoeken, te leren kennen. Daarna ontstaat uit al die puzzelstukjes het geheel van de puzzel. Dat is het moment dat het genieten komt.

Het genieten zonder voorwaarden, niet met de voorwaarden van het beeld, de illusie. Waar ons systeem op inspeelt, als je dat en dat hebt (de voorwaarde) dan ben je gelukkig en kun je genieten. Als je kunt genieten zonder voorwaarde, dan ben je thuis gekomen, dan ben je vrij. Dan ben je. Zo’n ervaring heb ik af en toe. Dan kom je ook bij de stilte in je, bij de vrede. Bij al die kwaliteiten die bij de ziel horen, geluk, liefde etc. Ik kan soms zo het verlangen voelen naar dat punt. Dit jaar heb ik als thema ‘schoon zijn’. En dat thema komt voort uit dat grote verlangen naar dat punt van vrij zijn, van liefde, van geluk, van stilte, van vrede. Van onverdeeld aanwezig zijn. Waar vanuit mijn creativiteit ontstaat.
Het was de laatste bijeenkomst van deze schrijfcursus. Het was even stil, totdat iemand zei hoe waardevol zij deze ontmoetingen vond. Het woord ‘kring‘ kwam in me op. Dat is bijzonder dat ik in de afgelopen jaren een aantal kringen om me heen heb gekregen. Deze groep in Breda, maar bijvoorbeeld ook mijn mannengroepje en de 3 dames waar ik intervisie mee heb. Het zijn de kringen waarin ik mezelf kan zijn en die mij ondersteunen in mijn groei. Mária benadrukte nog eens het belang van dit soort kringen, dat deze werkelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het geheel. Dat is een mooi beeld, dat vanuit de groei van mijn individualiteit deze kringen zijn ontstaan. En dat er in de wereld nog talloze van deze kleine kringen zijn die individuele groei ondersteunen en mogelijk maken. Als een soort lichtbakens, en wie weet, geven ze ook werkelijk licht. We spraken af om in januari weer bij elkaar te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 635
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com