ik word geboren

Wat zit de schepping toch gek in elkaar.

Je wordt geboren in een omgeving, in een wereld, waarin je vaak eerst vergeet waar je vandaan komt. Het gekke is dat dit ook nog de bedoeling is. Het is alsof er om je heen een schil wordt ontwikkeld, waar jezelf, wie jij echt bent, die ik die je vergeten bent, midden in zit. Alsof je een kuikentje bent in een ei.

In het ontwikkelen van jouw schil, denk je ook lange tijd dat je die schil BENT. En dat kan een hele tijd heel goed voelen. Bij sommige mensen blijft dit heel hun leven zo. En daar is niets mis mee.

Toch zijn er momenten, ervaringen, die je kunnen herinneren aan wie je echt bent. Dat kan op allerlei manieren, grote of kleine ervaringen. Het kan ook dat je de ervaring hebt dat je vastloopt in het leven dat je tot dan toe leidt. En vaak betekent dit dat het leven zoals je dat leidt niet helemaal past bij wie je eigenlijk bent, ook al weet je op dat moment niet meer wie je bent. Het kan zijn dat je in zo’n crisis een verlangen krijgt om te gaan zoeken naar wie je eigenlijk bent. Dus de ontdekking van wie je echt bent begint dan bij een verlangen.

Het is dan alsof jij als kuikentje gaat tikken tegen de eierschaal, die jou – zo kan je dat dan ervaren – gevangen houdt. Daarom is het zo belangrijk dat je op het spoor komt van wat je verlangt, van wat je eigenlijk wilt. Want in het vervullen van je verlangen wordt je steeds meer de mens die je eigenlijk bent. De schil om je heen wordt steeds dunner. Dan kan het gebeuren dat je zelfgevoel verschuift van dat jij de schil bent, naar dat jij het kuikentje bent dat geboren wil worden. En misschien vraag je je dan af, waar is God dan?

God zou wel eens in een metafoor de moederkip kunnen zijn die op het ei zit en jou met al zijn liefde en warmte helpt om geboren te worden. Dat is een mooi beeld, want jij als mens tikt vanuit jouw verlangen om geboren te worden op de binnenkant van het ei en God broedt vanuit een zelfde groot verlangen, jou uit. Zo word ik als mens geboren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 726
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com