identificatie en de stilte

Vanmorgen tijdens mijn ochtendmeditatie onder de grote, oude eik in onze tuin in het bos van Landgoed Nieuwkerk, voelde ik de grote stilte die er is. Dat verwondert me dan; de stilte die ik ervaar, maar tegelijk er niet helemaal deel van ben. Er niet in opga. Naast de stilte is er ook nog mijn identificatie met deze wereld, het dagelijkse leven. Mijn vermoeidheid die ik ervaar van de deelname aan dat dagelijkse leven. Een paar weken terug was het thema van het Volkskrant-magazine ‘schone schijn’. Een artikel over de twintigers en dertigers trof me het meest. Hoe zij spelen met het beeld, de image die ze naar buiten toe brengen in alle netwerkmogelijkheden op internet, zoals hyves, facebook en twitter. Ze vertelden hoe ze heel bewust bouwen aan hun image, niet door te liegen, maar door een deel van de werkelijkheid naar buiten te brengen, zodat er een plaatje, een image ontstaat. Een image van zichzelf, zoals dat ook gebeurt in sollicitatiebrieven, die zonder onwaarheid te schrijven, precies het beeld naar buiten brengen dat past bij wat men vanuit de werkgever verwacht.

Vandaag sprak ik met een vriend van mij, die verwikkeld is in een ingewikkelde juridische procedure vanuit de gemeente over een financiele kwestie. Hij zei hoe moeilijk hij het vond om niet verstrikt te raken in het beeld dat vanuit de gemeente over hem wordt geschapen. Om dan tegen zichzelf te zeggen; dit ben ik niet. Ook ik moet telkens weer hard werken om niet bezet te raken door de identificatie met de wereld om me heen. Identificaties die in mezelf zitten en die onderdeel zijn van mijn conditionering. Gelukkig is er in mij toch op de een of andere manier een wig geslagen, zodat er ruimte in mij is voor iets anders dan het samenspel van identificaties. Ruimte voor de grote stilte die ik ervoer deze ochtend, ruimte voor een eigen identiteit, een ik-ervaring, heel subtiel. Dit is trouwens niet de stilte van het afwezig zijn van geluid. Het is een stilte die juist nadrukkelijk aanwezig is. Ruimte voor een ander ervaren van de werkelijkheid dan door de bril van mijn identificaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 658
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com