geluk in 2012

Een jongen van 19 rent in een vol stadion het veld op en valt een keeper aan. Een nog onbekende dader schiet voor een hotel twee mensen dood. Een splinternieuwe BMW haalt mij op de snelweg met 160 km per uur rechts in.Ik denk dat ieder mens uiteindelijk op zoek is naar geluk, hoe verwrongen die zoektocht soms ook is. Wij maken beelden en voorstellingen van hoe het is om gelukkig te zijn. Vaak streven we ernaar om in dat plaatje te passen en denken dan dat we gelukkig zijn. Toch gaat dat niet over wat mij, jou nu echt gelukkig maakt.

Om daarachter te komen is het noodzakelijk om met je aandacht naar binnen te gaan en jezelf de vraag te stellen; wat maakt mij nu gelukkig? Afgelopen woensdag hadden we met het project Natuurlijk Werken een kerstbijeenkomst op het Ooievaarsnest, een van de locaties van het project. Onderwerp was ‘geluk’. We stonden hier samen bij stil. Wat maakt jou nu gelukkig? Ik vertelde dat ik gelukkig ben op de momenten dat ik de liefde die er voor mij is kan toelaten. Als ik mezelf aanvaard zoals ik ben, vrede heb met mezelf en hoe mijn leven is. Dat is een heel eenvoudig, maar vervullend gevoel van binnen. Alsof ik gloei, straal.

Het is heel dubbel met geluk. Ik denk dat ieder mens op zoek is naar geluk. Ik denk dat elk streven, elke ambitie, elke motivatie uiteindelijk gericht is op dat doel. Maar als ik stil sta bij mijn eigen gevoel van geluk, voelt dat als iets dat onlosmakelijk verbonden is met mezelf. Alsof het een erfrecht is, waar ik niet naar hoef te streven, omdat ik het als mens met mijn geboorte al heb meegekregen. Alleen ben ik door allerlei negatieve ervaringen in mijn leven van dat geluk afgescheiden geraakt en ben ik gaan geloven dat ik daar geen recht op heb. Dat ik dat geluk wat me eigenlijk toebehoort, niet waard ben. Dat ik slecht ben. Dat het geluk voor mij niet is weggelegd (wel voor anderen). Of dat ik eerst aan allerlei voorwaarden moet voldoen om dat geluk, die pot van goud, te mogen krijgen. Terwijl ik het geluk eigenlijk gewoon in bezit heb. Ik hoef er niet naar te streven, ik hoef het alleen maar toe te laten, als wezenlijk deel van mezelf. Ik streef naar geluk, ik streef naar gezien en gekend worden en eigenlijk is dat wat ik zo naarstig zoek buiten mezelf al in mezelf aanwezig. Ik ben al gezien, ik ben al gekend, ik ben al geliefd.

Is er dan helemaal niets meer te wensen als je gelukkig bent? Dat geloof ik niet. Ik denk dat het vinden van geluk juist alles te maken heeft met onze verlangens, met mijn liefste wensen. En ik denk dat het belangrijk is om de vervulling van deze wensen, wat je geluk zou kunnen noemen, te bestellen. Dit schreef Paolo Coelho in zijn boek De Alchemist; alles is een. Als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt. Maar je moet het wel kenbaar maken. Het geluk komt niet vanzelf naar je toe als je helemaal niets doet (en ondertussen klaagt dat je zo ongelukkig bent). Geluk is een soort gelijkwaardige samenwerking tussen jou en het universum of God of de liefde, zoals je dat ook noemt.

Onderdeel van de kerstbijeenkomst van het project Natuurlijk Werken was dat ieder op een papiertje zijn liefste wens(en) voor 2012 opschreef. We plakten ze allemaal op twee vuurpijlen en schoten deze de lucht in. Onderschat het niet wat de kracht van jouw wens kan doen! Bij het project zijn al heel wat wensen uitgekomen! Een van de deelnemers heeft zijn huidige vriendin gevonden en nog wel aan de andere kant van de aarde in Brazilië. Een aantal mensen werden tegen de verwachting in zwanger! Iemand vond het betaalde werk dat hij wenste. Je kunt wonderen doen met het opschrijven of uitspreken van je verlangens! Het vraagt moed om dit te durven doen, om de stap voorbij de angst te zetten dat je wens misschien niet vervult zou kunnen worden.

De angst om daarin gekwetst of pijn gedaan te worden. Bij deze dus mijn uitnodiging om stil te staan bij wat jou gelukkig maakt in 2012. Wat maakt jou gelukkig in 2012? Welk verlangen zou je vervuld willen zien? En ben precies, hoe concreter hoe duidelijk voor de grote vervuller van jouw wensen. Schrijf dit op een papiertje en verstop het ergens of schiet het met een vuurpijl af tijdens nieuwjaarsnacht!
Ik schreef eerder dat ik me gelukkig voel als ik de onvoorwaardelijke liefde kan toelaten die er voor me is. Een van de deelnemers aan project Natuurlijk Werken had woensdag een prachtige tekst meegenomen, die hij ooit had gekregen. Als je de smaak van deze liefde en het geluk dat dit geeft, wilt proeven, lees dan deze tekst;

Heeft iemand je wel eens verteld dat je helemaal goed genoeg bent?

Dat je mooi genoeg, lief genoeg, wijs genoeg, sterk en slim genoeg leeft?
Heeft iemand gezien dat je je best doet te roeien met de riemen die je hebt,
om te gaan met alles dat het leven je biedt en dat je met alles dat je nu weet en kunt het best mogelijke doet?

Heeft iemand je al eens gezegd dat je wel even pauze mag nemen,
even rusten, even voldaan zijn omdat je voldoende doet om te voldoen?
Fluistert iemand je steun en bemoediging toe zoals:
goed zo, toe maar, moet je doen, je mag nee zeggen, kom op, je kan het,
volhouden, je moet niks, laat maar los, het is goed, je durft het wel, wat je ook doet, ik sta achter je?

Strijkt er iemand heel zacht langs je wangen als je slaapt
en blijft diegene een tijdje glimlachend van bewondering en trots bij je bed naar je kijken?
Zingt iemand slaapliedjes wanneer je niet kunt slapen en kust iemand je wakker als je akelig droomt?
Is er iemand die blij is als je thuiskomt, en die je uitzwaait en succes wenst als je weggaat?

Is er iemand die het gefluister van je dromen hoort
en je aanmoedigt ze achterna te gaan en je bemoedigt wanneer je onderweg obstakels tegenkomt?
Is er iemand om je geluk mee te vieren, onbedaarlijk mee te lachen
en ook het zwartste zwart van je depressie mee tegemoet te treden?

Zegt iemand dat ieder gevoel dat je ervaart er mag zijn en dat alles ook weer voorbij gaat:
dat het na iedere winter ook weer lente wordt?
Houdt er iemand van iedere centimeter van je lijf:
van ieder romig vetrolletje en ieder mager plekje, van alles dat heel en stuk en gezond en ziek is?
Is er iemand die vindt dat je mag luieren, soezen, hangen, lanterfanten,
lummelen, rotzooien, flierefluiten en rommelen zonder dat ‘ het iets moet worden’ ?

Is er iemand die je toejuicht en zegt dat je :

vals mag zingen, gekker dan gek mag doen, rare kleren mag dragen,
glitters op mag als het jou uitkomt, je eigen smaak en stijl mag volgen,
niet mee hoeft in het gareel, mag gillen en keihard mag lachen,
af en toe mag spijbelen, bonbons mag smikkelen, luidruchtig, kleurrijk en ongewoon mag zijn?

Is er iemand die zeker weet dat jouw intuïtie altijd het beste met je voor heeft

en dat dit het kompas is waarop je wel vaart?
Is er iemand die blij is dat je bestaat en die je nooit zou willen missen omdat er niemand is zoals jij?

Weet iemand dat je altijd het beste doet dat je (op dat moment) kunt en is er iemand die dat goed genoeg vindt,
ook al kan het morgen misschien beter?
Is er iemand bij wie je tegelijk thuis bent en op avontuur,
iemand op wie je kunt bouwen zonder gevangen te zijn?

Is er iemand die teder fluistert dat je net zo perfect bent als een musje, een sneeuwvlok,
een regendruppel in de lente, een kusje van een kind?
Is er iemand die echt van je houdt? Ik wens nu dat jij diegene bent.
Ik wens je de ont-dekking: je was het zelf op wie je wachtte!!

Ik wens je veel moed, liefde, hoop en vertrouwen op de zoektocht naar jouw geluk in 2012!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 803
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com