de straaljager en een ik-ervaring

Gisteren middag raasden een aantal straaljagers over Brabant, ook over Tilburg, waar ik op een terrasje zat te lunchen met een collega. Het geluid was oorverdovend en ik voelde de neiging in me om me af te zetten tegen het geluid. In plaats daarvan ervoer ik dat ik het geluid toeliet, eigenlijk in het geluid kroop. Aanwezig was in het overweldigende geluid. Wow, wat een power!

Een heel interessante ervaring. Mijn ik was aanwezig en tegelijkertijd nam ik dat waar. En mijn ik was aanwezig in het geluid, maar ik verdween er niet in. Een subtiel verschil, deze aanwezigheid van mijn ik in het enorme geluid van de straaljager of mijn verzet of oordeel, waardoor ik afgescheiden ben. Altijd die straaljagers hier, wat een geluidsoverlast, het zou niet mogen. Ik ga hier een vette brief over schrijven voor in de krant!

Deze kleine, subtiele ik-ervaringen heb ik de laatste tijd meer, ook als ik bijvoorbeeld met iemand in gesprek ben. Spontaan komt mijn ik op in een moment en ik zeg iets wat in me opkomt. Eigenlijk is dat spelen. Blijkbaar is er nu in mij de ruimte voor mijn ik om op te komen in momenten. Het lijkt alsof ik in de crisis die ik dit voorjaar had mijn innerlijke tuin heb ontdaan van een overwoekering, waar mijn ik niet doorheen kon komen. Met name de identificatie met mijn werk werkte volgens mij overwoekerend voor de schatten in mijn tuin. Die vergelijking met een tuin is treffend. Zo is er een samenwerking mogelijk tussen mijn ‘aardse’ ik, omdat even zo te noemen en mijn ‘hemelse’ ik. Mijn aardse ik houdt mijn innerlijke tuin bij, snoeit als het nodig is, schept ruimte voor mijn hemelse ik om af en toe op te komen en aanwezig te zijn. In die aanwezigheid voel ik me verbonden met het geheel, zoals in het geluid van de straaljager, alsof ik even het geluid van de straaljager ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 652
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com