de kracht van het individu

In de beeldvorming die we hebben van de Westerse samenleving gaan we er vanuit dat onze maatschappij gericht is op de ontwikkeling van het individu. We noemen onze samenleving individualistisch, dit in tegenstelling met de Oosterse of Afrikaanse samenleefvormen, die meer collectief gericht zouden zijn. Wat mij betreft is dat een illusie. Naar mijn idee is onze samenleving, die in sterke mate bepaald wordt door een kapitalistische economie, gericht op het steeds meer uniform en gelijkvormig maken van zijn deelnemers. Een vriendin, die voor haar werk regelmatig in de Verenigde Staten verblijft, vertelde hoe het daar de normaalste zaak van de wereld is dat vrouwen op jonge leeftijd zich door de plastisch chirurg laten behandelen naar het schoonheidsbeeld van hoe een vrouw er uit zou moeten zien. Het kapitalisme schept het beeld van hoe een mens eruit zou moeten zien, wat hij of zij zou moeten hebben, hoe deze mens zich zou moeten voelen. Het kapitalisme schept het beeld van individualiteit, maar dit heeft niets te maken met de ware individualiteit die ieder mens in potentie in zich draagt en in feite wacht op het moment om geboren te worden. Als een zaadje van een plant, die met zijn jonge groen boven de aarde uitkomt.

Dit geboren worden van het individu is een heel proces, dat uitgebreid beschreven kan worden. Hier zijn voorwaarden en condities voor nodig. De waarachtigheid en authenticiteit van het individu dat uiteindelijk geboren wordt, is sprankelend. Levend. Aanstekelijk. Inspirerend. We kennen allen voorbeelden van mensen om ons heen, die opvallen en die de moed hebben om af te wijken. Vele films hebben de individualiteit en de kracht van het indivdu als onderwerp.
Hier volgt een lijst van films die de moeite waard zijn om te bekijken.

 • Forrest Gump
 • Billy Elliot
 • Amelie Happy
 • Feet
 • Patch Adams
 • Death Poet Society
 • As it is in heaven
 • The Shawshank Redemption
 • Whalerider Pay it forward
 • Erin Brokovich
 • Les Choristes
 • Bagdad Cafe
 • On a clear day
 • Sophie Scholl
 • Das Leben der Anderen
 • Star Wars IV
 • The Blind Side
 • Invictus
 • Wall-e
 • Jonathan Livingston Seagull
 • Sound of Music
 • Ratatouille
 • Lord of the Rings

Films die tot de verbeelding spreken. De hoofdrolspelers zien we als helden, waar we ons graag mee identificeren. Maar daarna gaat ons leven vaak verder in de sleur en het automatisme dat we gewend zijn. We vergeten dat die held, dat voorbeeld van individualiteit en de kracht die deze in zich heeft, in ieder van ons zit. Wij zijn zelf deze held, kunnen de held zijn van ons eigen leven.

Ik geloof dat iedere dag er zich een moment aandient, waarin we een keuze kunnen maken op basis van de individualiteit die in ons aanwezig is. Even is er dat idee in ons hoofd van een keuze, die afwijkt van wat gangbaar is. Dat kan een grote keuze zijn of een kleine. Een vraag die ons wordt gesteld, waar we normaal bijvoorbeeld ‘nee’ op zouden zeggen, omdat dit vanuit het collectief zo hoort of omdat de regels dit voorschijven. Maar vanuit je individualiteit, dat verbonden is met je hart, met de liefde die in ieder van ons zit, komt een ander antwoord. Vaak wuif je dat antwoord als een lastige vlieg weg en het moment gaat voorbij. Maar stel je eens voor dat je wakker bent in dat moment en je het idee opvangt en ook de moed kunt hebben om het uit te voeren. Welk idee het ook is. Stel je voor welke verstrekkende gevolgen dit kan hebben. Even iemand voorlaten in het verkeer, in plaats van doorduwen want jij hebt toch voorrang. Maar ook ‘nee’ zeggen tegen die positieverbetering op je werk, omdat het tot gevolg heeft dat je je vrouw en kinderen nog minder ziet. Of er voor kiezen om niet mee te doen met een negatieve roddel over een collega, waarvan je weet dat het niet waar is. We zijn zo gericht op het doen wat normaal wordt gevonden, bang om niet af te wijken of bang om er niet bij te horen. Die collectieve kracht is zo sterk, dat we vaak het contact volledig zijn verloren met onze individualiteit.

Uiteindelijk is de kracht van het individu sterker dan de collectieve kracht. Alleen; we moeten elkaar hier aan blijven herinneren. We moeten geloven dat ieder moment dat we een individuele keuze maken, bijdraagt aan het geheel. Dat we vanuit die individuele keuze het geheel transformeren, op een hoger plan brengen, een liefdevoller niveau. Een waarachtiger niveau, een menswaardiger niveau. Als we enkel keuzes maken vanuit het economische perspectief, dat zo sterk aanwezig is in onze samenleving, dan doen we onszelf als mens tekort. Er zit veel meer in ons dan dat. Het volgende zou een oefening kunnen zijn om te letten op dat ene moment op de dag, dat je voor een individuele keuze staat. Kijk of je de wakkerheid hebt om dit moment dat door het leven zelf wordt aangereikt op te pakken en de moed hebt om wat in je opkomt, uit te voeren. En geloof dat je die kracht hebt, die kracht krijgt met de keuze die zich aandient.

Afgelopen weekend, op onze terugreis vanuit Chiavari in Italië, gingen we langs bij een bevriend stel in Zwitserland. We hadden elkaar op de heenreis ook al ontmoet, toen bij de opening van een expositie van deze vriend in Zuid-Zwitserland. Na het avondeten ontspon zich een discussie, waarbij hij vertelde dat hij zich zorgen maakte over de macht van het collectief en degenen die in het collectief de macht hebben. Zoals grote industriëlen in Zwitserland. Tegelijkertijd vertelde hij over een van hen, die zich had losgemaakt als lid van een rijke familie, die een groot farmaceutisch concern bezat. Deze vrouw zette haar financieel deel nu in voor bijzondere, ideële projecten in Zwitserland. Ze gaf geen interviews of trad nooit op de voorgrond, maar werd steeds bekender door het zichtbaar worden van deze projecten in het land. Een mooi voorbeeld van het effect van een individuele keuze ten opzichte van de macht van het collectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 2.436
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com