de geboorte van een dag

Soms lig ik met al mijn zorgen, met mijn stress en wanhoop, met alles wat donker is in mij om 5 uur ‘s morgens wakker. Diep in mij is het dan hard werken om contact te houden met het lichtpuntje, het sprankje hoop, zoals dat zo mooi wordt verbeeld in het yin-yang teken. Depressie, schrijft Marinus Knoope in zijn nieuwe boek De Ontknooping, is een uitnodiging om naar binnen te gaan en weer contact te maken met de ziel, met de bron. En dat klopt: deze nachten komen voor mij vaak na een periode dat ik erg naar buiten gericht ben geweest.

Ik lig daar dan om 5 uur te worstelen met het licht en donker in mij en plots in het moment van de ochtend, kan ik me ontspannen en overgeven. En slaap ik nog een paar uur. Het is alsof er een omslagpunt komt van het diepste donkere punt naar het eerste licht. Daar waar het diepste en donkerste punt is bereikt, is het licht nabij. Alsof op dat punt de ochtend, de nieuwe dag wordt geboren.

Zo zat ik een aantal weken geleden inmiddels te mediteren om 7 uur ‘s morgens op mijn vaste plekje op zolder bij een klein raampje dat uitkijkt op het bos waarin we wonen. Het was nog donker en precies tijdens deze ochtendoefening begon het eerste vogeltje te fluiten. Een prachtige solo klonk door het bos. Het was wonderlijk. De dag kondigde zich aan, terwijl het nog helemaal donker was. Zo kondigt het licht zich aan, terwijl ik nog in volle wanhoop ben. Het is de kunst om die subtiele signalen te herkennen.

Vaak denken wij dat die donkere laag moet verdwijnen. Maar net als de nacht essentieel is voor de cyclus van het leven dat voortdurend op zoek is naar groei, is ook mijn donkere kant essentieel om te groeien naar de mens die ik word. Dat is de kunst: om het donker als vriend te zien, als metgezel op mijn reis. Mijn donkere kant helpt me om weer naar binnen te gaan, waar ik me te zeer identificeer met mijn uiterlijke activiteiten en rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Views: 652
Gastenboek

Wilt u reageren? Onderaan iedere blog heeft u hiertoe de mogelijkheid.
Daarnaast kunt u een email sturen naar: tomribbens@mac.com